O Kladském pomezí

20.04.2013 21:50

Krása a kouzlo Kladského pomezí vás jednoduše učaruje. Jeho schopnost neustále překvapovat svými scenériemi člověka přímo podněcuje k tvořivosti, ať už duševní či manuální, zkrátka pomáhá člověku přibližovat se k jeho nejnitřnější lidskosti, otevírá očím bránu k pohledu čistému jako jeho zurčící lesní potoky a jasné mysli stejně jako jeho letní obloha. 

Historie vpitá v každém kameni starobylých klášterů a kaplí zaplete člověka do víru dob dávných a jeho myšlenky namíří právě tam, do časů uplynulých, které se nějakým způsobem dotýkají nás všech. Právě na těchto místech pulsuje síla, jež vás nechá spočinout na dlani historie.

Ozvěna, kterou si skály posílají, šeptá hlasem zanikajícím, ovšem pozorným uším dosti zřetelným, o krásách zdejší přírody, o malebné krajině, o dech beroucích výhledech, ale též o křehkosti veškerých pokladů tohoto jedinečného kouta naší vlasti,  který dokáže obohacovat lidskou duši od  ranního „narození“ slunce na východě až do jeho nachového sestoupení na západě.

....... přísloví severoamerických indiánů říká: „Zemi nedědíme po svých předcích, ale půjčujeme si ji od svých dětí“. I krásu Kladského pomezí máme pouze vypůjčenou …….

Autor: M. Sedláčková